Documentaire serie: Veteranendag
Veteranendag is een eerbetoon aan Nederlandse veteranen, waarbij voor hen erkenning en waardering wordt geuit. Ze zijn trots op hun geschiedenis, maar de historie leek ze te zijn vergeten.
Daarin kwam een beetje verandering door de instelling van veteranen dag in 2005.
Oude maten zijn het. Ze zoeken houvast bij elkaar. Na de oorlog geëerd, onderscheiden, geridderd. Daarna werden ze vergeten en soms werd de waarde van hun inzet ontkend. Het echte respect krijgen ze van elkaar als ze elkaar ontmoeten.
Ze noemden zichzelf de ‘Drie musketiers’
Een van de drie: R.E. Riflé die van 1937 t/m 1978 bij de Marine werkte: “Ja ik had minder geluk. Ik werkte van 1942 t/m 1945 aan de Birma-spoorlijn”.
F.G Bouwmeester 1937 t/m 1968 ‘sergeant machinist’
Zijn handen rusten uit op zijn wandelstok “Al kan niet zonder mijn stok, ik kom hier vrijwel ieder jaar. Ik ben in 1918 geboren op Borneo in San Piet. In de oorlog zijn we uitgeweken naar Australië”. Boven zijn trillende handen prijkt op zijn revers trots het draag insigne van de veteranen
Hij noemt zichzelf ‘ketelbinkie bij de koopvaardij’
Zijn vrouw: “Ooit begon hij als ‘ketelbinkie’ bij de Rotterdamse Lloyd. In de oorlog zijn ze uitgeweken naar Engeland. Waar hij werd ingezet bij de geallieerden. Daar heeft hij zijn onderscheidingen ook aan te danken”.
Ik kijk haar aan. Alsof ze mij de niet gestelde vraag hoort begint ze met een antwoord: “Ik kom uit Schotland en ontmoette hem op een dansavond van mijn vriendin. ‘A blind date’ zouden ze tegenwoordig zeggen. Ik zag het nog niet met hem zitten maar volgend jaar zijn we 60 jaar getrouwd”. Hij vult aan: “Toen ik terugkeerde in Rotterdam had ik niet alleen mijn vrienden verloren, maar alle aangezichten uit mijn jeugd waren weg gebombeerd. Het beeld van Zadkine is me op het lijf geschreven. Het hart was uit mijn geboortestad geschoten.
W. Koomen van 1946 t/m 1950 ‘Indië veteraan’
“Ik heb jarenlang in voormalig Nederlands Indië gediend. Ja zelfs meer dan een jaar verkering gehad. …’ Zijn stem aarzelt. ‘Maar ze wilde niet mee naar Holland’.
‘Ik ben er nooit meer teruggekeerd’ ….’Geen geld voor’.