Expositie: Boendermaker – Mecenas vd Bergense School

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Piet Boendermaker Mecenas van de Bergense School

In februari 2015 bezochten we de expositie Piet Boendermaker – Mecenas van de Bergense School  We zagen daar werk van zijn kunstvrienden als Leo Gestel, Jan Sluijters, Colnot, Filarski, Wiegman, Van Blaaderen en Kuijten. Het zijn portretten, landschappen en stillevens uit de periode 1910-1940.

Wie was Piet Boendermaker?

In 1937 schreef het Algemeen Handelsblad over Piet Boendermaker ‘Groot vriend van de hedendaagsche schilderkunst, weldoener van vele musea en steunpilaar van de Bergensche School’– Algemeen Handelsblad, Amsterdam, 1937
Kunstliefhebber Piet Boendermaker (1877-1947), stamt uit een welgestelde familie en was werkzaam op het makelaarskantoor van zijn vader in Amsterdam. Hij ontmoet de modernistische kunstenaar Leo Gestel. De twee raken bevriend en Gestel introduceert Boendermaker bij zijn vrienden Jan Sluijters, Gerrit van Blaaderen, Else Berg en Samuel (Mommie) Schwarz. Boendermaker geeft Gestel de opdracht zijn familie te portretteren. Op de exposities van de Hollandsche Kunstenaarskring en Het Signaal koopt Boendermaker zijn eerste moderne kunst. Leo Gestel en later Toon Kelder adviseren Boendermaker gedurende zijn aankopen. In 1924 is zijn collectie op haar hoogtepunt en omvat 2500 werken.

Collectie in de verkoop In de jaren dertig slinkt het familiekapitaal van Piet Boendermaker en komt er een einde aan zijn verzamelwoede. Hij verkoopt zijn antiek om toch zo lang mogelijk zijn geliefde kunstenaars te kunnen steunen; ook betaalt hij de kunstenaars met antiek. Na de oorlog in 1947 moet Boendermaker noodgedwongen een deel van de collectie te koop aanbieden tegen te lage prijzen. Het werk van de Bergense School ligt niet meer goed in de markt. Hij maakt dit niet meer mee, want hij overlijdt op 2 februari van datzelfde jaar. Eind jaren vijftig, na het overlijden van zijn vrouw Marie Boendermaker, wordt de rest van zijn collectie geveild. Stedelijk Museum Alkmaar weet dan veel topstukken te kopen en legt daarmee de basis voor zijn collectie Bergense School.

Bergense School
Boendermaker wordt de Mecenas van de Bergense School genoemd. De kunstcollectie van Piet Boendermaker wordt in het Stedelijk Museum Alkmaar in twee tentoonstellingen en een publicatie gepresenteerd. Dit museum heeft de grootste collectie Bergense School in Nederland.
De tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar geeft een beeld van zijn verzamelwijze.

Kees Looijesteijn – 19 febr. 2015[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geplaatst in blog.