Kadir van Lohuizen: Wadvissers in zwart-wit

Wadvissers in zwart-wit
Op de mooiste dag van het jaar: de 1e mei (onze trouwdag) ben ik met Maria naar het Fries Museum in Leeuwarden geweest. We bezochten de tentoonstelling Kadir van Lohuizen. Hij heeft zes Friese wadvissers geportretteerd in prachtig zwart-wit. Het wad en de zee ontroerden hem. Dat komt tot uitdrukking in de reportage. Uit de bijschriften van de foto’s blijken deze kleinschalige wadvissers allemaal goed opgeleid. Toch kozen ze (soms op latere leeftijd) voor dit zware, ongeschoolde werk. Ze blijven stuk voor stuk dicht bij hun zelf.

De Leeuwarder Courant en het Fries Museum geven onregelmatig opdracht aan een gerenommeerde fotograaf om zijn of haar visie op Friesland te geven. Van Lohuizen kreeg de opdracht om zijn visie te geven op Friesland. Hij heeft vele buitenland reportages gemaakt en richte zijn lens nu op Friesland. De visserij staat op een keerpunt. Kleine vissers verdwijnen en grote visbedrijven met grote schepen komen hier voor in de plaats. Aan de andere kant komt er een nieuwe kleinschalige ecologische visserij opzetten.

Kadir van Lohuizen,
Van Lohuizen maakte eerder indruk op mij met zijn project: ‘Via PanAm’, een naam die verwijst naar de Pan Americana een snelweg van het zuidelijkste punt van Chili, naar het noordelijkste punt van Alaska. Zelfs heb ik deze weg afgelegd van het midden van Ecuador tot zuid-Chili (Puerto Montt). Van Lohuizen legde 40.000 kilometer af en doorkruiste 15 landen, op zoek naar verhalen over migratie. Hij portretteerde de gemeenschappen die hij tegen kwam. Het resultaat is een prachtige documentaire over migratie in de beide Amerika’s.
Nog meer indruk op mij maakte met zijn f fotoreportage ‘Diamonds matters’. Hierin volgt hij het spoor van diamanten delvers , de duistere tussenhandelaren, machteloze douaneambtenaren en koeriers in de doorvoerhaven van Antwerpen. Om vervolgens hun weg te vervolgen via de diamantslijperijen in het Indiase Surat en terug naar Antwerpen om uiteindelijk te belanden op een jetsetfeest in New York waar de diamanten een glansrol vervullen.

Geplaatst in blog.