Serie: Havana bij nacht

Noche Habenera, Havana bij nacht

Wandelend door het oude stadsdeel Havana Vieja, snuif en proef je nog de atmosfeer van de jaren 50 van de vorige eeuw. Als het om de gebouwen gaat, een atmosfeer van nog langer geleden. Ooit bestond dit deel uit prachtige private herenhuizen, veelal neoklassiek. Ofschoon verlaten, nog steeds bewoond. Niet meer door een rijke enkeling maar door 20 of 30 families.

Cuba, Havana Vieja. De auto verlatend

Wat is een goed excuus om zo laat te komen?

Cuba, Havana, wachtenden in een portiek.

Ik passeer een portiek. Dan zie twee donkere figuren zwijgend wachten. Instinctief denk ik aan een gangster film, ik voel mijn hart in mijn keel bonken. De beide mannen beantwoorden vriendelijk mijn groet.

Cuba, Havana, Malecon. Nog even de was laten drogen

De buurt lijkt verloederd, maar schijn bedriegt het blijkt er veilig en schoon te zijn.
De stedelijke nacht is een mengeling van krekelgeluiden en late thuiskomers die hun verwarde haren na een avond salsa nog even schikken. De eersten staan alweer op en hangen met hun krulspelden in, de was op.

Cuba, Havana Vieja. Even bijpraten met de buren

De buurt oogt armoedig maar is zeker niet vies. Het leven speelt zich zowel overdag als ‘s nachts af op straat. Ik loop langs een gezin dat genoeglijk met de buren op straat zit te keuvelen.

Cuba, Havana. Nog even voor het slapen gaan een slaapmutsje.

Rum is overal in diverse smaken krijgen. Witte rum is jong. Door het te laten rijpen in eiken vaten krijgt het de lichtbruine kleur. Deze rum wordt tegen hogere prijzen verkocht als ze 7 jaar oud is. Het meest bekend is Havana Club.
De koloniale familie Bacardí heeft de rum beroemd gemaakt. Na de nationalisaties na de Castro-revolutie vertrok Bacardí in 1960 van het eiland. Castro liet de fabriek door draaien, maar mocht de merknaam niet meer gebruiken.
Bacardí rum werd Havana Club.

Cuba, Havana Vieja. Het huiswerk voor morgen

Havana vieja, het oude Havana voelt schoon en modern aan. Toch zijn veel van de fraaie Spaanse koloniale huizen vervallen en beschimmeld. Er zijn amper financiële middelen voor onderhoud en restauratie. Ondanks de halve eeuw embargo van de VS straalt Cuba in het openbaar kracht en strijdvaardigheid uit, spreek je de Cubanen zonder meeluistervinken, dan zijn ze het zat, maar in het openbaar roepen ze nog steeds: Hasta la victoria siempre.

KiloWatt-uurmeters hangen met zijn dertigen in het gelid bij de ingang. De huizen ogen verpauperd en dat geldt zeker voor het gemeenschappelijke trapportaal. Eenmaal binnen ontdekt men dat privé-kamers binnen schoon en vrolijk geschilderd zijn. Het privé-domein is beter verzorgd dan het publieke domein. Hoe verhoudt zich dat tot het ideaal van de Andere Samenleving?

Cuba, Havana, Malecon. Op zoek naar avontuur?

Slenteren op de brede Malecon, de kilometers lange zeeboulevard. Het is een ontmoetingsplaats voor toeristen, straathandelaars, lokale mensen en muzikanten.

Jonge vrouwen laten zich graag op de foto zetten.

Cuba, Havana Vieja. Op zoek naar wat?

]De mythe die de Cubaanse revolutie lange tijd kenmerkte is voorbij. De Andere Samenleving die zou worden opgebouwd, waarbij ook de Nieuwe Mens zou worden geschapen, is niet bewaarheid.

In Havana Vieja, het superschone, toeristische oude Havana, kijkt een jongen nieuwsgierig naar de afvalbak waar toeristen mogelijk wat waardevols hebben gedropt.

Cuba, Havana Vieja. Wachten op wie?

UNESCO heeft in samenwerking met hotelketen Habaguanex een aantal herenhuizen in het centrum van Havana laten restaureren. Toeristen worden gelokt met een verblijf van enkele nachten in prachtige koloniale viersterrenhotel.

Is het dan toch mogelijk die Nieuwe Mens? Of het is een gevolg van de sterke sociale controle

Geplaatst in Blogs, verhalen.