Bergense Kunst10Daagse: Land- en Kunstschappen

Fotokunstenaar Looijesteijn exposeert tijdens de Bergense Kunst10daagse ‘Land- en Kunstschappen’. Hij behoort tot de kunstenaars die de natuur tot kunst verheffen.

Er bestaan nauwelijks nog ongerepte landschappen, behalve op een schilderij. Vroegere kunstenaars, met name de landschapsschilders, verbeeldden daarop de natuur in haar meest prozaïsche vorm. Zouden er naast kunstige landschappen ook kunstschappen bestaan?

Fotokunstenaar Looijesteijn exposeert tijdens de Kunst10daagse ‘Land- en Kunstschappen’ Looijesteijn:  ‘Ik ben het begrip kunstschappen alleen tegengekomen als middeleeuwse poëzie. Toch ligt het voor de hand om kunstfoto’s van landschappen te zien als ‘Kunstschappen’. Wat dit zijn?

‘Men kan de kunst beschouwen als een spiegel van de werkelijkheid. De kijker wordt hierdoor geraakt. Soms is het de ongerepte natuur die door haar verschijning en afbeeldingsvorm onwaarschijnlijk kunstzinnig zijn. Maar soms voeg ik ook kunstmatig een element er aan toe. Als fotokunstenaar kijk ik op een andere manier naar de werkelijkheid. Soms zet ik de werkelijkheid door enscenering naar mijn hand. Dan weer weerspiegel ik de werkelijkheid. Op een ander moment zet ik de wereld op zijn kop’

Geplaatst in In het nieuws.