Bezoek aan: De mooiste modernist

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image border_color=”grey” img_link_target=”_self” image=”1613″ img_link_large=”yes”][vc_column_text]Kaft tentoonstellingscatalogus[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Leo Gestel, De mooiste modernist

Eind februari bezochten we de tentoonstelling: ‘Leo Gestel, De mooiste modernist’ in het museum Singer Laren. Hij behoorde samen met Piet Mondriaan en Jan Sluijters tot de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse schilderkunst.
Wie was Leo Gestel?

Gestel (1881-1941) was kunstschilder en boekbandontwerper. Zijn vader was huisschilder en directeur van de Avondteekenschool in Woerden. Zijn vader zag een onzeker bestaan als kunstenaar echter niet zo zitten. Toch was hij het die het schilderij Nevelzon kocht

Dat Gestel zich liet inspireren door de modernistische stromingen pointillisme, fauvisme, kubisme en futurisme, is terug te zien in het geexposeerde werk.

In 1904 betrok hij een atelier in Amsterdam  een pand in de Tweede Jan Steenstraat (‘Jan Steenzolder’) In deze periode schilderde hij zijn meest uitbundige werken.

De felgekleurde landschappen en naakten die zij schilderden zorgden rond 1910 voor opschudding. Mondriaan en Sluijters drongen vooral internationaal door maar van de drie wordt Gestel vaak de mooiste modernist genoemd.

Later maakte hij portretten en bloemstillevens in kubistische en futuristische stijl. De kubistische landschappen uit Mallorca worden als zijn beste werken beschouwd.

Bergense School

Gestel bracht de zomers door in Bergen. In 1929 verwoestte een grote brand zijn atelier en veel van zijn werk, waaronder vierhonderd kunstwerken die klaar stonden voor een tentoonstelling. Ruim vijfduizend werken op papier bleven gespaard en worden beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Na de brand in Bergen verhuisde hij in 1929 naar Blaricum.

Stijl: Leo Gestel ontwikkelde een luministische stijl, die hij toepaste voor het schilderen van landschappen. Later gebruikte hij een meer kubistische stijl en op het eind vaak de expressionistische stijl. Ook werd hij beïnvloed door het fauvisme.

Stefan Kuiper typeerde zijn stijl in de Volkskrant als: ‘Snelle, swingende, soms licht hoekige, maar altijd levendige en trefzekere lijnen. Kijken naar die lijnen is een groot genot. Er spreekt ervaring uit, beeldend talent, een goeie tekenhand, gevoel voor verhoudingen, schaal, intuïtie en bravoure. Een lekkere lijn is een van Gestels kwaliteiten. Gevoeligheid voor kleur en onuitputtelijke nieuwsgierigheid behoren tot de andere’.

Eigen indruk: Mooie tentoonstelling van herkenbaar modernisme.
Schilderijen die mij vooral troffen waren:

Kees Looijesteijn
28 februari 2015

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geplaatst in blog.