[vc_row margin_top=”0″ margin_bottom=”0″ full_width=”” padding_left=”0″ padding_right=”0″ animation=”” type=”” bg_color=”” bg_position=”top” bg_repeat=”no-repeat” bg_cover=”false” bg_attachment=”false” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ enable_parallax=”” parallax_speed=”0.1″ bg_video_src_mp4=”” bg_video_src_ogv=”” bg_video_src_webm=””][vc_column width=”1/2″ animation=””][vc_single_image image=”2339″ border_color=”grey” img_link_large=”yes” img_link_target=”_blank” img_size=”medium”][vc_column_text]a. zappa , Strijen, Holland, 2002[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″ animation=””][vc_column_text]Op Hemelvaartsdag samen met Maria en Henny en Sonia Verrips de dubbelexpositie van Nederlands bekendste fotograaf in het buitenland bezocht: Anton Corbijn
Ter ere van de zestigste verjaardag van Corbijn (1955) organiseren het Fotomuseum en het Gemeentemuseum Den Haag een greep uit zijn oeuvre tot nu toe. De expositie Hollands Deep toont een terugblik van hoogtepunten.
Voor vele bezoekers zijn de grofkorrelige zwart-wit foto’s van artiesten uit de jaren ’70 en ’80 een feest der herkenning. In het Fotomuseum Den Haag is de tentoonstelling 1-2-3-4 een selectie van dan 300 foto’s van bands en zangers. Op 21 maart werd de dubbeltentoonstelling van Corbijn geopend door Marlene Dumas en Nick Cave.
Achtergrond
Anton Corbijn werd in 1955 geboren in Strijen als zoon van een dominee. Strijen is de oudste gemeente in de Hoeksche Waard in Zuid Holland. Corbijn bracht hier de eerste elf jaar van zijn leven door als domineeszoon in een dorp omgeven door het Hollands Diep en ietwat geïsoleerd van de buitenwereld. Bij een van de toelichtingen op de foto’s las ik dat hij als jonge jongen uitkeek over het water van het Hollands Diep en droomde van de wereld aan de overkant.
Corbijn volgde anderhalf jaar lang de MTS voor fotografie in Den Haag, waarna hij acht maanden assistent was van Gijsbert Hanekroot in Amsterdam.
De overkant bereikte hij in 1972 toen hij de eerste foto’s bekend geworden maakte in het muziekblad OOR. Een van die foto’s was van de groep Solution, die hij als 17-jarige met het toestel van zijn vader maakte toen de groep in 1972 in Groningen optrad.
Corbijn verhuisde eind 1979 naar Londen waar hij 5 jaar lang fotografeerde voor het Engelse muziek weekblad NME.
In de jaren tachtig vindt Corbijn dat hij de mensen van de band en hun muziek moet waarderen om ze te kunnen fotograferen, anders was het immoreel. Bij U2 was hij zo betrokken dat hij bijna deel uit maakte van de band. Corbijn is in tegenstelling tot veel fotografen een aanwezigen in de ruimte. Hij komt binnen in een bestaande situatie en maakt gebruik van de informele sfeer.
a.somebody
De meeste indruk op mij maakte de serie a.somebody. In 2001-2002 legde Corbijn muzikanten als Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Sid Vicious en John Lennon vast tegen de achtergroend van zijn geboortedorp Strijen. Ze waren allen toen al overleden en zijn nooit in het dorp geweest. In werkelijkheid gaat het dan ook om zelfportretten van Corbijn die zich als de overleden artiest verkleedde. “De serie gaat over de dood op mijn geboorteplek. Het is een samenloop van mijn obsessie voor muziek en de obsessie van mijn ouders voor het leven na de dood. Van huis uit kreeg ik mee dat je altijd op de achtergrond moest blijven. Maar ik ontdekte decennia later dat ik altijd iemand had willen zijn en met mijn werk kom ik dichter bij de mensen die dat bereikt hebben.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]